Vælg en side

Det er ikke altid nemt at være kvinde, når æggene slipper op, og vi ikke længere producerer østrogen. Vi giver dig den korte version af kvindens overgangsalder.

 

Menstruation er et skærings-punkt i alle kvinders liv. Den første og den sidste. Begge indvarsler en periode med mange forskellige symptomer, som kan minde om hinanden. På nær hedeture og søvnløshed, som nok må siges at høre til overgangs-alderens klassiske – og værste – symptomer. Helt konkret sker det, at æggene slipper op. Det påvirker ægløsningen og dannelsen af de kvindelige kønshormoner progesteron og østrogen, som i pe rioder kan være helt ude af takt. Når østrogen-niveauet falder, oplever mange hedeture.

 

Et plaster med østrogen

Efter hormontilskud i en årrække har været udskammet som kræftfremkaldende, udskriver læger og gynækologer dem igen. I Danmark kan du fx få østrogenplastre og gels. Det hjælper på hedeturene, smører slimhinderne og skaber balance. De fleste får dem i kombination med det kunstigt fremstillede progesteron, gestagen, som er vigtig for at beskytte livmoderslimhinden mod kræft. I udlandet og på det ’grå marked’ kan man også få bioidentiske hormoner. Gels og cremer udvundet af planter, som ligner kroppens hormoner østrogen, progesteron og testosteron. Rådfør dig altid med lægen eller en gynækolog.

Æggebanken
Hver gang et pigebarn fødes, har hun omkring 200.000 anlæg til æg. Kun omkring 450 af disse får chancen for at blive til et barn. Kvinder får i gennemsnit deres sidste menstruation omkring 52-årsalderen.

Rødkløver, vitaminer, mineraler og olier
På apoteket, Matas og helsekostbutikker findes produkter designet til at afhjælpe overgangsaldergener og booste energien. Fx rødkløverekstrakt med planteøstrogen og Femarelle Recharge 50+.

Besøg NORD’s Sundhedsbutikker her:


error: Indhold er beskyttet.