Vælg en side

Ifølge FN’s klimapanel er menneskets påvirkning af klimaet og miljøet tydelig. Menneskeskabte udledninger af drivhusgasser er de højeste set i historien og klimaændringerne har allerede haft store konsekvenser for både mennesker og økosystemer.

Atmosfæren og oceanerne er blevet varmere, mængden af is og sne er formindsket og vandstandene stiger. Vores kære planet, forsøger at fortælle os noget og jo mindre vi evner at lytte, desto alvorligere virkemidler tager den tilsyneladende i brug.

Det er, som i al anden udvikling, ofte krisen der baner vej for indsigter og erkendelser der kan forandre liv for altid. Og krisen kradser. I 1800 var der 1 milliard mennesker på kloden. I dag er vi 7 milliarder og i 2050 anslås det, at vi vil være mindst 9 milliarder. Kødforbruget er fulgt med befolknings-udviklingen og befolkningerne i store vækstlande som Kina, Indien og Brasilien adapterer i hastigt tempo den vestlige livsstil hvor kød er en integreret del af den daglige kost. Hvis verdens befolkning ender med at leve som i de vestlige lande, viser forskning, at vi får brug for 3-5 nye jordkloder for at opretholde livsstilen!

FN’s fødevare- og landbrugsorganisation vurderer at landbruget er ansvarlig for 18% af drivhus-gasserne – mere end den samlede transportsektor. Ny forskning peger på at tallet er endnu højere. Der produceres over 60 milliarder dyr om året. Landbrugsdyr spiser, drikker, tranporteres, medicineres, de optager plads og de producerer gigantiske mængder af afføring. Alt sammen noget der åbenlyst har enorme konsekvenser for miljøet. Få tænker over
at kør, får, grise og geder, alle producerer store mængder metan som en del af deres naturlige fordøjelsesproces. Når de bøvser eller prutter, udskilles metanen og indgår i drivhus-effekten. Metan vurderes til at være 25-100 gange så destruktiv sammenlignet med Co2 over en 20-årig periode.

Vi er bl.a. nået til dette krisepunkt gennem landbrugsrevolutionen kaldet ”The green revolution”, som havde sit udgangspunkt i 1950’erne. Storskala brug af kunstig gødning og pesticider og hidtil uset udnyttelse af landområder til dyrkning af afgrøder og opdræt af dyr, har ført til en massiv stigning i produktion af kød. Konsekvensen har bl.a. været afskovning, historisk omfattende artsudryddelse, vand-, jord- og luft forurening, erosion og vandmangel. Det kræver over 15.000 liter vand at producere et kilo bøf – svarende til 230 brusebade!

Ledende klimaforskere mener at vi er snublende tæt på ”point of no return”. Det hele lyder og er overvældende, men problemet er startet af os og kan derfor også løses af os. Heri ligger den alt overvejende positive nyhed. Du og jeg kan ændre klodens kurs og derfor også menneskehedens, ved at ændre vores adfærd og vaner. Vi kan alle starte med at spise mindre kød fra i dag af. En bid ad gangen, kan vi være den forandring, vi ønsker at se i verden.

Søren Bjørrild Bregendal
34 år
Bor i Charlottenlund
Søren har levet plantebaseret i 12 år, de seneste 6 år 100% vegansk
Har som skuespiller medvirket i bl.a 2900 Happiness, Far til fire, Klassefesten og Rich Kids
Som sanger er Søren bl.a. kendt fra boybandet C21 og popgruppen Lighthouse X der vandt Dansk Melodi Grandprix 2016
Søren har egen konsulentvirksomhed og er bl.a. Seniorkonsulent i organisationen Børn, Unge & Sorg
Følg ham på instagram.com/sorenbregendal

Søren Bregendal står bag NORD Magasinets  tema om Grøn Sundhed og har i de seneste udgaver skrevet flere artikler om plantebaseret livstil. Læs bl.a. “Mit liv som veganer”, “Broccoli Revolutionen” og “De knuste hjerters århundred” på nord-magasinet.dk/vegansk/

Besøg NORD’s Sundhedsbutikker her:

Johanne Mosgaard – Lækre og nemme wraps

Johanne Mosgaard – Lækre og nemme wraps

Wraps er gode i madpakken, da de gør det nemt at samle en masse grønt på en velsmagende måde. Brug fx de store tortillaer, der kan købes i supermarkederne, og fyld dem med masser af grønt, hummus eller denne skønne kikærtesalat.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.