Vælg en side

Der er mange veje til Rom, og før John Krøigaard-Larsen blev til Danmarks ”Monsieur Bourgogne”, har han været omkring Dortmund, åbnet supermarked på Fyn og haft en lampevirksomhed, der i øvrigt også hed Theis. Men siden han smagte sit livs første Bourgogne, har der kun været én vej.

Hvordan bliver man markedsledende i et lille land som Danmark med salg af vine fra Bourgogne? Ikke bare til private på Stationsplads 7 i Charlottenlund, men til toneangivende restauranter og virksomheder, udenlandske feinschmeckere på jagt efter investeringsobjekter og åbning af nye butikker? Især når vin ikke var en del af John Krøigaard-Larsens opvækst eller ungdom? For i mange år handlede det om noget helt andet i Johns liv – helt nøjagtigt metal og øl – og selvom det umiddelbart ikke har ret meget med fin fransk vin at gøre, er der alligevel en rød tråd til hans videre karriereløb og personlige rejse fra vinnovice til vinekspert. Theis Vine omsætter årligt for 125-150 millioner kroner og beskæftiger 25 medarbejdere. Og hvem er i grunden Theis? Den historie får vi også.


Theis Vine er markedsledende i vine fra Bourgogne.

Fra Fyn til Dortmund

– Jeg bliver aldrig en, der sælger ’sand i Sahara’, men et salgsgen har jeg da, og det kommer faktisk fra et andet menneske, siger John en anelse underspillet og med en snært af barndommens jyske. John begynder sin egen historie, dengang han som ung boede på Fyn og fik arbejde på Alumeco. En aluminiumsvirksomhed, hvor grundlæggeren lærte ham alt, hvad der er værd at vide om salg. En dag blev han kontaktet af en underleverandør i Dortmund. De havde nok lagt mærke til unge Larsens meritter og spurgte, om det ikke var noget for ham at arbejde for dem?
– Selvom jeg skulle bo i en lille tysk landsby, var det spændende og lærerige år i mit liv, og da tyskerne købte en fabrik i Karlslunde på Sjælland, rejste jeg tilbage til Danmark for at drive den. Men der kom noget på tværs …

Mel og margarine

John griner underfundigt og fortæller om dagen, hvor han flyttede ind i sin første københavnerlejlighed i Nyhavn 7 oven på værtshuset Hong Kong. Han lænede sig frem og kiggede ud ad vinduet.
– Det første jeg ser, er en kvinde på kajen, og jeg var nok klar til at stifte familie og ikke være direktør for for en fabrik, der arbejdede med højteknologisk bearbejdning af metal til forsvarsindustrien. Jeg vidste jo, at det ville kræve al min tid fra tidlig morgen til sen aften i mindst et år.
I stedet blev det til et mindre supermarked med privat bolig i en landsby på Fyn. Men efter et par måneder med at sætte mel og margarine på hylderne, fandt han ud af, at det ikke var ham. Han satte derfor en notits i lokalavisen om, at han gerne ville købe en mindre virksomhed. Det var jo det, han kunne. Drive virksomhed og sælge.
– Jeg fik to henvendelser. En lampevirksomhed i Dianalund og en lillebitte vinvirksomhed i Assens, der lidt flamboyant kaldte sig selv for ”Societé Oenologique Danoise” med mikroimport af Bourgogne-vine til tidens bedste restauranter. Og dét, der fik mig overbevist, var, da de åbnede en flaske Bourgogne. Jeg havde jo mest øl i hovedet fra min tid i Tyskland, men vinen var …
Man kan næsten høre John smage på ordene. At det første møde med en Bourgogne var intenst, komplekst, sanseligt. John købte begge virksomheder og kaldte dem Theis.


Selfmade udi i vinenes verden. I dag anerkendt vinekspert og virksomhedsleder.


Theis Vine omsætter for 125-150 millioner kroner om året og åbner snart den tredje forretning.

Hunden Tais blev til Theis Vine

– Min schæferhund Tais var på kontoret den dag, jeg skulle finde på et navn til mine nye virksomheder. Og jeg kunne jo godt lide Tais, både navnet og hunden, men var også ret sikker på, at man ville være i tvivl om stavemåden. Men så sad jeg lidt og funderede over det, og fandt frem til, at det skulle være Theis. Det lød både seriøst og godt.
Hunden Tais er ikke mere, men lampevirksomheden hedder stadig Theis Illumination, selvom den i dag er solgt fra. For vinene blev hurtigt det vigtigste.
– Jeg fordybede mig fuldstændig i vinenes verden. Selvuddannede mig ved at studere bøger om vin og opholdt mig i Frankrig, hvor jeg var med i det praktiske arbejde, samtidig med at salget til restauranter og privatkunder voksede.

Tilbage til Sjælland

I 2002 kunne John konstatere, at den lille vin-virksomhed fyldte mere end supermarkedet og lampevirksomheden til sammen, og i 2006 flyttede han tilbage til Sjælland. Denne gang til Char-lottenlund, hvor familien i dag udgøres af hans samlever Mette Lind, der arbejder med kundeservice hos en investeringsbank, og børnene Mads og Niels på henholdsvis 7 og 9, samt Johns store dreng af første ægteskab, Jonathan på 18, og et par kaniner
og nogle høns. Når John ikke arbejder på førstesalen i den 1000 kvadratmeter store Theis Vine i Charlottenlund eller smager på vine i privaten (vine der i øvrigt kun smages på for dernæst at blive hældt ud i vasken) – så slapper han gerne af med at se motorløb. Helst Formel 1, Indycar og Le Mans. De minder ham om en stor Bourgogne, siger han, komplekst og fascinerende.

10.000 flasker om året
Det er 25 år siden, at John tog vejen som vinimportør og blev til en succesfuld en af slagsen. Kan han overhovedet nyde vin som vi andre?
– Når man som jeg smager på op til 10000 vinflasker om året, så opbygger man til et sensorisk referencebibliotek, men det sker da, at jeg får den her wauw-oplevelse, siger John, og afslører, at det nok kun er sket 3-4 gange, siden vineventyret begyndte. En af gangene var i Frankrig med et hold ’tunge drenge’ fra kundekartoteket.
– Det var aften, og vi sad i baggården hos en vinproducent, jeg havde kendt i 15 år, og han blev lidt højtidelig. Han mente det var på tide at udbringe en særlig skål, fordi vi med tiden var blevet mere end forretningspartnere. Han hentede en af farens vine, som havde været en af de bedste vinmagere i Bourgogne, og den vin var …
John går i stå. Smager igen på ordene.
– Det var et meget specielt øjeblik, og hvis jeg skal forsøge at beskrive det, så var det summen af mange facetter, der dannede dette tidsøjeblik af duft og smag.


I mere end 25 år har Jan Krøigaard-Larsen stået i spidsen for Theis Vine.

Blå Bog: John Krøigaard-Larsen født i 1964 i Hobro. Voksede op i Aarhus og på Fyn. Uddannet i aluminiumsbranchen og selvlært vinekspert med speciale i Bourgogne-vine. Grundlagde Theis Vine i 1994 efter opkøb af en mindre vinimport­virksomhed. Theis Vine findes i Charlottenlund, Stockholm og til næste år også i Aarhus. Planen er at åbne flere Theis Vine. John Krøigaard-Larsen har også været konsulent på Bourgognevine af selskaber, der administrerer investeringsfonde for banker som Deutsche Bank, Société Générale og Banque de Luxembourg.

Besøg NORDs gastro butikker her:


error: Indhold er beskyttet.
X