Vælg en side

Billede: Walk and talk ved Linder og Gutman

Af Peter Linder

Natalia Gutman tror på, at alle kan få vækket deres nysgerrighed efter kunst. Og hun gør sit for at give folk en anderledes kunst-oplevelse.

Jeg mødtes med Natalia Gutman til en walk and talk for at finde ud af, hvad en kurator egentlig laver, og hvad kunst kan, når den vises uden for museer og gallerier.

Den franske ambassade i Det Thottske Palæ, en privat villa i Hellerup og et hotel i Nordsjælland er nogle af de atypiske lokationer, hvor Natalia Gutman har lavet sine kunstprojekter. Hun er tydeligvis passioneret omkring kunst, men også opmærksom på at kunst ikke er lige så selvfølgeligt for alle, som den er for hende selv. Og netop derfor er hun så begejstret for at lave udstillinger, der hvor folk allerede har deres gang, eller for at tiltrække dem, der ikke i forvejen interesserer sig for kunst.

At lave en udstilling i et 1600-tals palæ, hvor man hverken måtte banke søm i vægge eller lofter, var en udfordring, men ikke desto mindre vidste Natalia fra første møde med den franske ambassadør François Zimeray, at det var en enestående mulighed for at lave en udstilling i salonerne på Kongens Nytorv.

Det var en udstilling, der blev til imod alle odds, ikke alene på grund af de usædvanlige betingelser, men fordi ideen blev til, netop som Frankrig og Danmark havde været udsat for et terrorangreb.

”Det understregede faktisk vigtigheden af at lave udstillingen og åbne dørene til et stykke fransk territorium i Danmark, med kunst der satte ytrings-frihed og diplomati til debat.”

Men hvorfor en udstilling i en Hellerup-villa?

”I de hjemlige rammer blev det en intim total-oplevelse, når man fx kunne komme ind i køkkenet og ud i drivhuset og se våbenlignende køkkengrej og opleve værker. der afslørede hemmeligheder, ensomhed og længsel. Og måske er det også mere overskueligt end at træde ind på et museum med tusindvis af værker, hvor man hverken ved, hvor man skal starte eller slutte”

I dit nyeste projekt har du indrettet et hotel i Charlottenlund med farverige skulpturer der hænger ned fra loftet, fotografi, abstrakte og stedsspecifikke værker, som er lavet særligt til Skovshoved Hotel.

”Ja – det er interessant, fordi det skaber et møde mellem gæster og kunsten. Det er ikke bare dekorativ kunst, men undersøgende og eksperimenterende værker, som udfordrer, hvad ’hotelkunst’ kan være. Derudover kan man købe kunsten og tage den med hjem som et positivt minde.”

Foden af Peter Brandes ved Tuborg Havn

Men hvorfor skal kunst gøres tilgængelig for alle?

”For mig handler det om at skabe sanselige og tankevækkende oplevelser med kunst. Alle kan opsøge kunst, men jeg synes det er spændende at integrere den og tilbyde den, der hvor man måske ikke forventer en kunstoplevelse. Og kunst må gerne være besværlig, yde modstand og ruske i én. Den kunst, der rummer noget fremmed, noget man skal tumle med emotionelt eller intellektuelt, er aktiverende. Og hvis det tilmed lykkes at vise den i rammer af det virkelige liv, kan den have en enorm gennemslagskraft, fordi den bliver relevant for os alle.”

Fakta om Peter Linder:

• Stifter og ejer af rådgivnings-huset Causa Consulting på Ehlersvej 7 i Hellerup, som også danner rammen for flere kunsttiltag.
• Kunstsamler med udgangspunkt i lejligheder i Paris og Nice.
• Tidl. bestyrelses-medlem i Bruun Rasmussen.
• Sparringspartner og coach for flere kunstnere.
• Ejer af Asger Jorns atelier på Læsø samt arrangør af kunst-festival.
• Stifter af forlaget og foreningen Asger J’s Venner sammen med kunstner Lars Morell.

Besøg NORD's Kultur butikker her:

Kunst / Nina Wedell-Wedellsborg

Kunst / Nina Wedell-Wedellsborg

Jeg vejleder de danske kunder i, hvor de bedst kan sælge deres effekter. Der er mange muligheder, da vi bl.a. afholder auktioner i London, Paris, Geneve, New York og Hong Kong, så det skal være noget, der har international interesse. Derudover hjælper jeg kunderne med vurderinger, eksport­tilladelser, tilbud på shipping og kontrakter – alsammen for at sikre at kunden får den bedst mulige service og tryghed, når et værk skal sælges i udlandet. Jeg har et helt særligt forhold til den danske kunstner Vilhelm Hammershøi – I 2017 satte Sotheby’s verdensrekord for det dyreste solgte maleri af en dansk kunstner på auktion.

læs mere
Rejse / Tel Aviv

Rejse / Tel Aviv

Tel Aviv er helt sin egen: Moderne, fremsynet, lækker og fuld af fristelser. Frisind og veganske restauranter trives her i den cool badeby med verdensberømt arkitektur og strandpromenade ud til Middelhavet.

læs mere
Rundt i kommunen med borgmesteren – Byens Hus vi skaber sammen

Rundt i kommunen med borgmesteren – Byens Hus vi skaber sammen

Sjældent har et navn passet så godt som ‘BYENS HUS’ med tilføjelsen ‘vi skaber sammen’. Dermed er hele værdigrundlaget og visionen på plads. Det her hus er for alle, og alle kan være med til at forme og fylde på indholdet. Meld dig på banen, hvis du har specifikke ønsker til, hvad der skal foregå, for alt er ganske nyt endnu. Huset er i den grad stadig under udvikling – og det skal det blive ved med at være.

læs mere
CHP Event i Bernstorffparken

CHP Event i Bernstorffparken

Det er ikke rigtig jul, før vi har været til det fantastiske julemarked på slottet i Bernstorffparken. Det er erfarne CPHevent, der står bag tilløbsstykket. Se og oplev alskens julepynt, smag på de lækreste julegodter i de historiske rammer, at hvor 130 fantastiske juleudstillere med alt, hvad hjertet begærer.

Fredag 6. december kl. 15-20.
Lørdag 7. december & søndag
8. december kl. 10-16.

læs mere
error: Content is protected !!
X