Vælg en side

For Joelina Løkke, indehaver af de eksklusive køkkenbutikker Kvänum fra Sverige, er der ingen tvivl om, hvad en positiv livsindstilling med masser at lave og kærlige relationer har gjort for hendes kræftforløb.

Sidst NORD mødte Joelina Løkke havde hun langt, tykt mørkt hår og løb dagligt flere kilometer. Nu er håret helt kort, fordi det kun lige er vokset ud. Hun har også kun ét bryst, og om otte dage er hun færdig med at køre til Lund hver morgen for at få strålebehandling. Så skal hun på køkkenmesse i Milano og bagefter til USA med sin kæreste Peter.

”En måned efter artiklen i magasinet, hvor jeg bl.a. udtalte, at jeg ikke havde brug for en mand i mit liv, så mødte jeg den helt store kærlighed.”

Superoptimisten går i løsnings-mode

Joelina Løkke slår sin smittende latter op. Hun sidder i Kvänum-forretningen på Strandvejen. I alt har hun tre forretninger, og den ene er den største Kvänum-forretning i Skandinavien. Hun er også selv en af de bedste Kvänum-sælgere, men har ikke solgt et køkken, siden hun fik konstateret brystkræft i stadie tre (kræften er vokset ind i omgivelserne omkring knuden, men ikke spredt sig til resten af kroppen. red.) i august sidste år. Men det bekymrer hende ikke. Det klør i fingrene på hende for at komme i gang igen.

”Jeg er en superoptimist. Da jeg fik konstateret kræft, gik jeg i løsnings-mode med det samme. Undersøgte hvor farligt det var, og om jeg kunne dø af det. Det var først efter en masse undersøgelser med EKG, CT-scanning og blodprøver, at jeg græd. Faktisk på blodprøvelaboratoriets toilet. Så sidder jeg der og tuder i fem minutter. Lige dér syntes jeg, at verden var uretfærdig. Jeg havde lige fundet kærligheden. Peter og jeg havde haft en fantastisk sommer sammen med rejser, og hvor han lærte mine børn at kende. Og
så skulle jeg lige have den over snuden. Men sådan var det altså.”

Skaldet på en dag med champagne

Som det er med kræft, i hvert fald til at starte med, er det ikke selve sygdommen, man bliver dårlig af, men den stærke medicin. Joelina skulle først gennem et intensivt kemoforløb, der udover stærke led- og muskelsmerter, en ekstrem træthed, også betød at hendes hår faldt af.

”Dagen efter, hvor jeg havde fået min ældste datter til at klippe det kort, vil jeg tage et bad, og kan så mærke, at da jeg sæber mit nyklippede hår ind, så falder der store totter nedad min ryg. Det er så ulækkert. Jeg siger til Peter, at vi bliver nødt til at fjerne alt mit hår. Og det gør vi så med musik på anlægget sammen med børnene, mens Peter trimmer mig, og vi åbner en flaske champagne. Og så var jeg bare den skaldede dame de næste 10 måneder…! ”

En måde at håndtere smerten på, som har været symptomatisk for Joelinas sygdomsforløb.

Hvert år rammes ca. 4.668 kvinder af brystkræft.

• Overlevelseschancerne er gennem de seneste 15-20 år forbedret.
• Efter 1 og 5 år overlever henholdsvis 97 og 87 procent af kvinder med konstateret brystkræft.
Tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Noget at stå op til og minus sukker

”Alle læger og sygeplejersker sagde, at de ikke havde set en kræftpatient med så positiv en indstilling og sådan et gåpåmod før. For det, at jeg går på arbejde næsten hver dag og tager på korte businessrejser, er jo nok usædvanligt. Men jeg er sikker på at have noget at stå op til – min nye kærlighed, mine børn og arbejde, også selvom jeg svarede mails fra sengen – har gjort det store udslag.”

I forhold til kost og motion har Joelina undgået hvidt sukker og har forsøgt at gå eller løbe, så vidt det var muligt, da sukker er benzin til kræften, og motion er vigtigt, da det gør, at man producerer hvide blodlegemer, som bl.a. er dem, der bliver slået ihjel under kemoterapien.

”Men jeg har også nydt et glas god vin med min kæreste, når jeg kunne, for kræften skulle ikke bestemme over mit liv.”

Joelina Løkke bor i Sverige med sine døtre Simonee, 17 år og Izabella, 8 år og kæresten Peter Jantzen, som er manager hos Kirkbi A/S. I huset bor også hunden Maggie og katten Molly. Joelina Løkke er indehaver af Kvänum i Hellerup, Lyngby og Aarhus. Fik konstateret brystkræft i august 2017 og har fået fjernet det venstre bryst og 20 lymfekirtler. Behandlingen afsluttedes i maj 2018.

Besøg NORD’s Sundhedsbutikker her:


error: Indhold er beskyttet.