Vælg en side

Loppemarkeder er min ugentlige oase.

Det er min ”energidrik” og mit boost. Uanset om det er i Paris, Holte, Nice eller på Læsø – så er jeg der kl. 6 om morgenen. Jeg glemmer tid og sted og føler mig ”hjemme”: Min fantasi aktiveres.
Oplevelsen af loppemarkeder kan variere. Tingene jeg ser. Mennesker jeg møder. Originaler – både de menneskelige og de mere antikke. I vores område er vi begunstiget af flere fantastiske loppemarkeder – blandt andet i Holte og Charlottenlund samt de små lokale.
Her kommer min ven Lars Krintel, denne artikels hovedperson, på banen. Igennem mine mange år som loppemarkedsjæger har jeg sjældent mødt nogen med større viden, indsigt og passion for emnet. Samtidigt med det er Lars en fantastisk formidler og fortæller. Lars formår at være specialist og generalist på samme tid.
Jeg mødtes med Lars i hans butik C4 Art i indre København for at høre mere ind til hans og min historie samt Lars’ interesse for kunst.

Vores historie

Hvordan startede vores relation?
Jeg husker dig, Peter, fra de tidlige morgener på loppemarked – kl. 5.30. Man genkender jo nogen på udseende og andre på hvilke interesse og viden, de besidder. Men vigtigst af alt var jagten – og det dybsindige glemmes for en stund. Du ankom i din grå Jaguar, altid ulasteligt klædt, ikke anmassende, nærmere indbegrebet af en flink administrator i industrien. I en overgang tænkte jeg, om kæresten mon havde smidt dig ud.
Tiden går og mange søndage senere er vi på fornavn og udveksler viden om langt flere aspekter end kunst og antikviteter. Det er snart 20 år siden, og der er løbet meget kunst/vand igennem åen siden. Et er helt sikkert – du står for mig som den ultimative klunser med det rette blik for det unikke og med en sikker fornemmelse af kvalitet uden politiske undertoner, og sidst men ikke mindst: Aldrig af afvise det, man kan lære af.

Interesse for loppemarkeder

Hvordan opstod din interesse for kunst og loppefund?
Jeg er født og opvokset i Jylland, men jeg flyttede med mine bedste­forældre, forældre og søster til København senere hen. I 60’erne var børnehaver ikke allemandseje, men i stedet fandt min farmor på noget bane­brydende. Københavns største losseplads var lige om hjørnet, og her gik jeg på opdagelse. Et eldorado af ting og sager. Jeg kan stadig se alle skattene blive mast under datidens bulldozere. Min farmor og min familie kunne bruge mine mange fund og fortælle mig historier herom. Det var begyndelsen til min verden i skatte og skrammel, slotte og fantastiske oplevelser.

Den gode jæger

Hvad kendetegner den gode loppemarkedsjæger?
At beherske kunstarten er ikke en entydig affære, men kræver beherskelse af mange våben­arter. Viden er en af dem. Den professionelle loppe­markeds­jæger er både specialist og generalist på en gang. Hans viden skal være enorm. Men viden alene gør det ikke, for ingen kan vide alt. Fantasi er en uundværlig forbundsfælle

Fremtidens antikvitetsmarked

Hvor vurderer du, at kunst- og antikvitetsmarkedet er på vej hen?
Antikviteter, kunst og vintage er under forandring, og intet bliver det samme som for år tilbage. Vi skal lige som kunsten videre med udviklingen, og holder vi op og låses af fordomme og lignende, så er vi under afvikling.
De store tendenser inden for kunst- og antikvitets­området vil givetvis vise sig fra internationale mastodonter som Kina og andre vækstområder. Personligt vil jeg dog ønske et større fokus på Nordens skabelse og historie samt det afrikanske kontinent, som er i opblomstring.
Jeg tror på, at fremtidens unge vil få en større interesse for kunsten og det antikke – for at få fortiden forklaret i visuel underholdning og tekst.

Min afrunding

Du og jeg kan gå ind i en antikvitetshandel eller et auktionshus kun for at købe eller sælge. Men det er jo ikke nogen kunst. Det auktionshus eller den antikvitetshandel, som derimod beriger dig intellektuelt eller følelsesmæssigt under købet og salget
– dét er fascinerede og giver dig en større oplevelse.
Jeg må indrømme, at der findes steder, hvor oven­stående ikke forekommer. Hvor historien går tabt. Hvor der kun handles og købes. Dette sker aldrig hos Lars Krintel. Her er historien en del af handlen.

Besøg NORDs kultur butikker her:

Helene Høie’s kunst

Helene Høie’s kunst

Indeholder stor magi – Jeg skrev for nogle måneder siden en artikel i dette magasin med temaet ”Den svære kunst at investere i kunst”. Det er meget sjældent, at jeg anbefaler konkrete kunstkøb, men der er undtagelser – og her kommer en af dem. Nu er jeg ikke den eneste, der er faldet for Helenes kunst. For 11 år siden var Peter Augustinus min nabo på Læsø. Vi delte mange interesser. Kunst, natur og ikke mindst Læsø. Ved en lejlighed besøgte vi Helenes atelier på Læsø. Det var tydeligt, at Peter var meget betaget af den oplevelse – det samme var jeg.

Mine helte – Jeanette Duus og JunkFood

Mine helte – Jeanette Duus og JunkFood

Mad med mening – til de mest udsatte. JunkFoods ambition er at sikre et varmt måltid hver dag til alle de mange sultne gadefolk i København. En helt er for mig en person, som går ud af mørket for at skinne i lyset. En person, som gør indtryk og giver plads til beundring og respekt. De helte vi vælger, fortæller noget om os selv og vores holdninger og værdier. Derfor er helte for mig noget personligt. En af mine helte er Jeanette Duus, som er leder af projektet JunkFood. JunkFood har en ambition om at sikre et varmt måltid hver dag til alle de mange gadefolk i København. Vi lever i et samfund, som producerer mange succeser. Men der findes desværre også mennesker, som ikke er vindere. På Vesterbro i København er der omkring 500-600 gadefolk døgnet rundt. På landsplan er der 6400 hjemløse i Danmark.

En kunstner fuld af historier

En kunstner fuld af historier

Den internationale kunstner Lisbeth Lunda udstiller i Galleri HARALDUR.EU på Ordrupvej mellem 9. oktober og 5. november. Her bliver du inviteret til at komme forbi og lytte til Kashmirs musik i Marshall høretelefoner, mens du dvæler ved kunstnerens fabulerende malerier, hvor hvert enkelt værk viser en lille smule af hendes sjæl. Lisbeth Lunda kan ikke selv forstå, at det kun er godt fire år siden, hendes karriere som fuldtidskunstner begyndte efter næsten 30 år i reklamebranchen.
Efter flere soloudstillinger i Danmark og London bliver hendes malerier og artprints solgt som varmt brød, og historierne, hun fortæller med sine billeder, nærmest fosser ud af hende. Helt ny tanke: Tanken, at Lunda skulle være kunstner, havde ikke umiddelbart strejfet hende. Men hun blev mere og mere ked af at arbejde i reklamebranchen, som ikke stemte overens med hendes værdier længere. En dag sagde hendes mand: ”Hvorfor begynder du ikke at male, det har du altid elsket. Hvis du gør det helhjertet, skal jeg nok støtte dig”.


error: Content is protected !!
X