Vælg en side

Loppemarkeder er min ugentlige oase.

Det er min ”energidrik” og mit boost. Uanset om det er i Paris, Holte, Nice eller på Læsø – så er jeg der kl. 6 om morgenen. Jeg glemmer tid og sted og føler mig ”hjemme”: Min fantasi aktiveres.
Oplevelsen af loppemarkeder kan variere. Tingene jeg ser. Mennesker jeg møder. Originaler – både de menneskelige og de mere antikke. I vores område er vi begunstiget af flere fantastiske loppemarkeder – blandt andet i Holte og Charlottenlund samt de små lokale.
Her kommer min ven Lars Krintel, denne artikels hovedperson, på banen. Igennem mine mange år som loppemarkedsjæger har jeg sjældent mødt nogen med større viden, indsigt og passion for emnet. Samtidigt med det er Lars en fantastisk formidler og fortæller. Lars formår at være specialist og generalist på samme tid.
Jeg mødtes med Lars i hans butik C4 Art i indre København for at høre mere ind til hans og min historie samt Lars’ interesse for kunst.

Vores historie

Hvordan startede vores relation?
Jeg husker dig, Peter, fra de tidlige morgener på loppemarked – kl. 5.30. Man genkender jo nogen på udseende og andre på hvilke interesse og viden, de besidder. Men vigtigst af alt var jagten – og det dybsindige glemmes for en stund. Du ankom i din grå Jaguar, altid ulasteligt klædt, ikke anmassende, nærmere indbegrebet af en flink administrator i industrien. I en overgang tænkte jeg, om kæresten mon havde smidt dig ud.
Tiden går og mange søndage senere er vi på fornavn og udveksler viden om langt flere aspekter end kunst og antikviteter. Det er snart 20 år siden, og der er løbet meget kunst/vand igennem åen siden. Et er helt sikkert – du står for mig som den ultimative klunser med det rette blik for det unikke og med en sikker fornemmelse af kvalitet uden politiske undertoner, og sidst men ikke mindst: Aldrig af afvise det, man kan lære af.

Interesse for loppemarkeder

Hvordan opstod din interesse for kunst og loppefund?
Jeg er født og opvokset i Jylland, men jeg flyttede med mine bedste­forældre, forældre og søster til København senere hen. I 60’erne var børnehaver ikke allemandseje, men i stedet fandt min farmor på noget bane­brydende. Københavns største losseplads var lige om hjørnet, og her gik jeg på opdagelse. Et eldorado af ting og sager. Jeg kan stadig se alle skattene blive mast under datidens bulldozere. Min farmor og min familie kunne bruge mine mange fund og fortælle mig historier herom. Det var begyndelsen til min verden i skatte og skrammel, slotte og fantastiske oplevelser.

Den gode jæger

Hvad kendetegner den gode loppemarkedsjæger?
At beherske kunstarten er ikke en entydig affære, men kræver beherskelse af mange våben­arter. Viden er en af dem. Den professionelle loppe­markeds­jæger er både specialist og generalist på en gang. Hans viden skal være enorm. Men viden alene gør det ikke, for ingen kan vide alt. Fantasi er en uundværlig forbundsfælle

Fremtidens antikvitetsmarked

Hvor vurderer du, at kunst- og antikvitetsmarkedet er på vej hen?
Antikviteter, kunst og vintage er under forandring, og intet bliver det samme som for år tilbage. Vi skal lige som kunsten videre med udviklingen, og holder vi op og låses af fordomme og lignende, så er vi under afvikling.
De store tendenser inden for kunst- og antikvitets­området vil givetvis vise sig fra internationale mastodonter som Kina og andre vækstområder. Personligt vil jeg dog ønske et større fokus på Nordens skabelse og historie samt det afrikanske kontinent, som er i opblomstring.
Jeg tror på, at fremtidens unge vil få en større interesse for kunsten og det antikke – for at få fortiden forklaret i visuel underholdning og tekst.

Min afrunding

Du og jeg kan gå ind i en antikvitetshandel eller et auktionshus kun for at købe eller sælge. Men det er jo ikke nogen kunst. Det auktionshus eller den antikvitetshandel, som derimod beriger dig intellektuelt eller følelsesmæssigt under købet og salget
– dét er fascinerede og giver dig en større oplevelse.
Jeg må indrømme, at der findes steder, hvor oven­stående ikke forekommer. Hvor historien går tabt. Hvor der kun handles og købes. Dette sker aldrig hos Lars Krintel. Her er historien en del af handlen.

Besøg NORDs kultur butikker her:

Eventyrlig kunst

Eventyrlig kunst

Kunsterinde Lina Murel Jardorf har i over 36 år skabt oliemalerier, massive bronzeskulpturer og nu stentøjs keramikskåle og -skulpturer. Værkerne skabes i hendes eventyratelier på Æbleblomst gård i Allerød, hvor hun også støber bronze skulpturerne.

Daniella Lappin – en stor stjerne

Daniella Lappin – en stor stjerne

Daniella har et CV, som man stopper op ved. Der er mange facetter i hendes talent, herunder 5 danske mesterskaber og en 8. plads til verdensmesterskabet. Daniella har stået på scener i flere verdensdele og har lavet musikvideoer for bl.a Medina, Alex Vargas og Christopher.


error: Indhold er beskyttet.
X