Vælg en side

Af Lizette Ottensten / foto Jacob Christian Hansen

Egentlig havde Gourmanden og Konen, Kim Christiansen og Lisbet Christiansen, besluttet at gå på pension og koncentrere sig om børnebørn, manuskriptskrivning, rejser og huset i Sverige. Men da de fik tilbudt en ledig fiskeforretning på Jægersborg Allé 45 – og dermed muligheden for at bruge deres store viden om fisk og kogekunst – besluttede de at springe til og få et lidt anderledes og spændende seniorliv. Og kunderne stod parat for at ønske dem velkommen tilbage på Alléen.

 

Der er energi og begejstring denne tirsdag formiddag, hvor Lisbet og Kim gør klar til en ny uge i butikken på Jægersborg Allé. Kim står i sit bordeaux forklæde ved skære-brættet og skærer hurtigt skindet fra en flot, hvid helleflynder, mens han tjekker for de sidste små ben. Den lange filet bliver skåret i mindre stykker og lagt over i et fad med olivenolie og salt.

Lisbet er i gang med ugens færdigret, helleflynder med sommergrønt, og hun har netop postet menuen på butikkens facebookside og Instagram.

Kunderne kommer fra morgenstunden for at købe de lækre friske fisk, friskkogt hummer, fjordrejer, færøsk laks, som smelter på tungen, og Lisbets hjemmelavede tilbehør og salater.

 

 
Stadig tid til børnebørnene

De to var ellers lige gået i gang med pensionist-tilværelsen; Lisbet var godt i gang med at skrive, de nød at rejse og at have ekstra tid med børnebørnene Men da de fik tilbudt igen at få egen forretning, var Kim ikke parat til bare at lade sin enestående viden om fiskehåndværket ligge, og Lisbet var også med på at tage en runde mere som kogekone.

”Nogle går til golf, når de bliver pensionister, vi går til butik,” siger de med et stort smil.

Lisbet havde dog et par krav, som der ikke kan ændres på:

– Onsdag eftermiddag skal jeg have fri, så jeg fortsat kan tage mine børnebørn på seks og otte år til svømning, og jeg skal fortsat have tid til at skrive, siger hun.

 

Født med en fisk i hånden

Kim Christiansen er nærmest født med en fisk i hånden, som Lisbet udtrykker det. Fra han var 15 år, arbejdede han med sin far og farfar, som havde fiskeforretningen Højbro Plads 19. Da han var 19 år, kom han i lære hos en anerkendt fiskehandler i Nice, og da han et år senere kom hjem til Højbro, var det med importaftaler fra det franske fiskemarked.

Efter nogle år åbnede han sin egen butik i Hørsholm, og cirka ti år senere flyttede han til Jægersborg Allé 37 og åbnede butik der, hvor Slagter Lund nu ligger. Bl.a. med en sushibar styret af den dygtige japanske sushikok Mr. Sano San.

 

Forklæde i morgengave

Mens han havde butik i Charlottenlund, blev Kim gift med Lisbet. Det er godt 20 år siden, og i morgengave fik hun et forklæde. Fra at have været selvstændig manuskriptforfatter startede et helt nyt kapitel som fiskehandlerens højre hånd og kogekone. Det havde altid interesseret hende at lave mad, og nu kom hun til at stå i lære – dels hos Kim og hans japanske sushikok, som lærte hende en masse om det asiatiske køkken – dels hos de øvrige dygtige kokke, som var tilknyttet butik-ken.

Det energiske par havde en årrække butik i Holte. Derefter fik de butik i den gamle stationsbygning i Vedbæk, som de solgte for fire år siden for at trappe lidt ned. Lisbet blev ansat som deltidskok på Niva-agaards Malerisamling, Kim blev ansat hos sin gamle lærlingelev i Dagens Fisk på Østerbro.

 

Vil gerne finde en kronprins

Mange nye kunder finder vej til butikken på Jægersborg Allé; nogle dage er der stort set udsolgt, færdigretterne bliver revet væk, og Kim og Lisbet udvikler hele tiden nye koncepter: fiske tapas, picnickurve og så er der selvfølgelig selskaberne, store som små. Nu hvor de igen har egen butik, har Kim et sidste stort ønske. Han vil rigtig gerne have en elev, som han kan oplære i sit håndværk, så det ikke går i glemmebogen, og som måske kan blive butikkens kronprins.

 

 

Gourmanden & Konen
Jægersborg Allé 45 / Charlottenlund
Telefon 20 45 90 20 /  20 10 16 01
gourmandenogkonen.dk
Åbningstider: Tirsdag – fredag: 9-18 / Lørdag: 9–14

Besøg NORD’s Gastro butikker her:

Hjemmelavede thai-klassikere nu som vegetar

Hjemmelavede thai-klassikere nu som vegetar

Hjemmelavede thai-klassikerenu som vegetar. Thai Lanna har lyttet til deres trofaste kunder og udvider det i forvejen store sortiment med endnu flere grønne retter. Maden er stadig den gode, hjemmelavede takeaway, som også er sund og i høj kvalitet, fordi alt bliver lavet fra bunden.

læs mere
Mardahl på frokosttur med Ulf Pilgaard

Mardahl på frokosttur med Ulf Pilgaard

Man bliver aldrig for gammel til at forelske sig, betroede den folkekære skuespiller sig til NORDs redaktør, da de indtog frokosten på Restaurant Hellerup Sejlklub. Som han sidder der med sit mørke hår og gode glød med et smil på læben, fordi han om lidt kan sætte tænderne i højtbelagt smørrebrød med æg og rejer, og ikke mindst sin nye kæreste Annette Bavnhøj, som er med på en lytter, er det svært at tro, at Ulf Pilgaard næsten lige er blevet 80. 2020 skulle også have været sidste år med Cirkusrevyen, men en vis Corona forstyrrede afskedsforestillingen, så i år bliver det.

læs mere
En køkkenchefs bekendelse: Eric Vildgaard fra Restaurant Jordnær

En køkkenchefs bekendelse: Eric Vildgaard fra Restaurant Jordnær

Eric Vildgaard fra Restaurant Jordnær – 2 stjerner i Michelin. Er der nogle råvarer, som du opfatter som overvurderet? Jeg finder faktisk fois gras lidt overvurderet. Desuden synes jeg, at behovet for at spise så meget rødt kød er overvurderet. Vi skal jo have protein, og det er der også masser af i bælgfrugter. Jeg stiller store krav til bæredygtighed og økolog, men det handler stadig om den bedst mulige kvalitet. Jeg vil gerne bringe naturen ind på tallerkenen.

læs mere
error: Content is protected !!
X