Vælg en side

Vi har mødt Rotundens blomsterhandler Kasper Gamst til en ærlig snak om blomster og cykling, og hvordan to forskellige mennesker får det til at fungere. Billederne er taget i Bernstorffsparken, hvor cykeltræningen inden ’Giroen’ gerne foregår.

Pæoner, roser, fresier og andre smukke blomster, som alle har det til fælles, at de ser ud til at være plukket for et par minutter siden. Gamst Blomster i Rotunden – dem med de friske blomster – kender de fleste. Der er også en på Lyngby Hovedgade og i Kolding. I sjællandske sammenhænge en forholdsvis ny blomsterhandler og i Kolding en gammel kending. For 43-årige Kasper Gamst, med den cykeltrænede krop og det årvågne blik, er fjerde generation i en blomstervirksomhed, hvor interessen for blomster og business synes at veksle for hvert led. I 116 år har der været en Gamst Blomster.

– Min oldefar var en rigtig fagmand, som elskede blomster og planter. Min farfar er handelsmanden, som strukturerede tingene, og min far er så igen meget optaget af faget, fortæller Kasper, der selv er mest på businessdelen ligesom sin farfar.

– Jeg elsker blomster og planter, men det, der driver mig, er at se kunderne i øjnene og få deres øjeblikkelige respons.

Det grønne tur-retur

Det har altid handlet om blomster og arbejde i Gamst-familien. Det har bl.a. været afgørende at tilbyde kunderne de friskeste blomster, og det kan man kun, hvis man køber direkte af forhandlerne. Hans mor har også været en del af forretningen, og hans storesøster har i dag eget blomsterværksted. Kaspers plan var dog at lave noget helt andet.

– Jeg er uddannet cand.merc. og havde egentlig en forestilling om at arbejde i reklameverdenen, men planterne dukkede alligevel op.

I en årrække havde Kasper virksomheden Gamst Danplant, et landsdækkende planteservicefirma han startede i 2003. For nogle år tilbage solgte han virksomheden og arbejdede derefter med ejendomsrådgivning. Men det grønne kaldte igen.

– Jeg savnede at være selvstændig i stedet for at sidde på kontor og skrive rapporter, siger Kasper, som derfor overtog familievirksomheden i Kolding og udvidede den til Sjælland

– Drømmen er selvfølgelig at få flere Gamst-forretninger, men vi tager den med ro. Lige nu handler det om at få hverdagen til at hænge godt sammen.

Giv plads til forskellighederne

For selvom Kaspers eget familieliv, som består af hans kone Camilla og 10-årige Jonathan og 4-årige Johanna i et hus ved Isefjorden, kan synes godt og traditionelt, har vejen dertil været hård og udfordrende. Noget, der begyndte en sen nat i byen for 15 år siden.

– Vi mødte hinanden på Natcafeen, som er et natværtshus i København, og hun scorede mig, griner Kasper om mødet med Camilla, der er uddannet socialpædagog, og som på visse områder er væsensforskellig fra Kasper.

– En ideel ferie for Camilla er at se på slotte. Gerne i Skotland eller England. Og en ideel ferie for mig er en cykeltur sydpå, siger Kasper, der cykeltræner 3-4 gange om ugen, bl.a. med sit cykelhold Amoroti. Men ifølge Kasper er det ikke noget problem:

– Det lykkes for os, fordi vi giver hinanden plads. Jeg har lige været i Italien med nogle kammerater, hvor vi cyklede en del af Giro d’Italia-ruten, og hun var en tur i Edinburgh. Og sådan vil vi det hellere i stedet for at insistere på, at vi skal alting sammen.

Selvom parret selvfølgelig også tager på ferier sammen:

– Så har jeg min cykel med, så jeg kan cykle om morgenen, og bagefter kan hun se på slotte og museer. På den måde kan vi langt bedre nyde tiden med børnene og en cocktail sammen.

Ind og ud af hospitaler

Parret blev gift et år efter, de mødte hinanden, og forinden havde de allerede oplevet at miste et barn under graviditeten. Og da Camilla aborterede en tredje gang, blev de bange for, om der var noget helt galt.

– Vi blev undersøgt, og man fandt ud af, at Camilla er bærer af en såkaldt balanceret translokation, som er en kromosomafvigelse. Dvs. der er ikke noget galt med hende, men i forhold til graviditeter vil der i 50 procent af tilfældene komme et raskt barn ud af det. I 25 procent af tilfældene vil barnet have den samme kromosomfejl, men ellers være fin og rask, og i de resterende 25 procent vil det være et multihandikappet barn, forklarer Kasper, der tydeligvis taler som en med erfaring. Fem graviditeter er det blevet til og et hav af scanninger, undersøgelser, venten og skuffelser.

En grænse for skuffelser

– Tredje gang skulle vi selv bestemme, om barnet skulle overleve. Der var ingen tvivl, for efter lægernes vurdering var chancerne for at gennemføre graviditeten ringe grundet den svære kromosomfejl. Men det var forfærdeligt at skrive under på at afslutte et liv, siger Kasper.

Kort tid efter blev Camilla gravid igen. Denne gang med raske tvillinger. Men skæbnen ville, at tvillingerne døde i maven. De led af tvilling-til-tvilling-syndrom. En forholdsvis hyppig situation, hvor den ene tvilling donerer dele af sit blod og dermed næring til den anden.

– Det var to fine piger, som Camilla måtte føde i 21. uge efter at have gået rundt med det ene døde foster i to uger.

Camilla ville ikke give op endnu, men Kasper var på nippet til det.

– Alle de år med aborter og skuffelser. Jeg kunne næsten ikke mere, og vi valgte så også at stoppe efter et enkelt forsøg med ægsortering, og derefter begyndte vi at undersøge mulighederne for adoption.

Adopterede børn fra Sydafrika

Kasper mener ikke, at det har slidt på deres forhold, fordi de har håndteret det undervejs. Igen på forskellige måder og dét har været en styrke:

– Camilla har hele tiden været meget åben omkring det fra psykolog til kaffegrums og healing, og jeg har helst ville cykle en tur! Kasper smiler, og siger også, at selvom Jonathan og Johanna biologisk ikke er deres egne, kan han ikke forestille sig at elske andre børn højere.

– I starten havde jeg det faktisk sådan, at ét er at blive forælder, noget andet er at overtage et barn fra nogle andre. Det er et meget stort ansvar.

Jonathan og Johanna, der begge er fra Sydafrika, kom hertil da de var henholdsvis 6 og 10 måneder gamle. I Gamst-familien taler man helt åbent om deres afrikanske rødder.

– Jonathan italesætter ofte sin ’afrikamor’ og afrikanske søskende, og det støtter vi ham i. Derudover er han bare en rask dreng som alle andre, der elsker fodbold og sjældent gør, som man siger, griner Kasper, og ser i det hele taget ganske tilfreds ud med livet, som det er netop nu.

Blå bog

Kasper Gamst. 43 år. Født og opvokset i Kolding. 4. generation i blomsterhandler-familien Gamst. Indehaver af Gamst Blomster i Rotunden, Lyngby Hovedgade (tidl. Kurvemageren) og i Kolding. Gift med Camilla. Parret har børnene Jonathan,10, og Johanna, 4, som de har adopteret fra Sydafrika. Kasper er i sin fritid cykelentusiast.

Rosé Rosé

Rosé Rosé

Konceptet er knivskarpt, og den gode energi helt suveræn. Mød det erfarne og sammensatte trekløver – Peter, Lars og Bo – som står bag Hellerups og oplands nye eksklusive, franskinspirerede bistrorestaurant, der er opkaldt efter en lyserød sommerdrik.

læs mere
error: Content is protected !!
X