Vælg en side

Hun vil være fremtidens nye politikertype, der sætter næstekærlighed og lavere skatter lige højt. Et livssyn, præget af en visionær og turbulent opvækst og som i den grad har tegnet mennesket Marie Brixtofte.

Hvis Gentofte Rådhus bliver Maries – med det kendte efternavn Brixtofte – nye arbejdsplads, så er det er ikke første gang, at hun skifter karriere. Hun er gået fra at være økonom og en succesfuld investment-banker for bl.a. JP Morgan i London, til at blive psykolog, forfatter og foredragsholder – og nu stiller hun op for Radikale Venstre i Gentofte til kommunalvalget.
– Jeg elsker tal og økonomi lige så meget, som jeg elsker at hjælpe andre, siger den 42-årige byrådskandidat, der til dagens fotografering i Gentofte-rådhusets smukke rum mere er klædt som en investmentbanker end den hippie-psykolog, hun også påstår at være.
– Det skal betale sig at arbejde, og med lavere skatter og et større arbejdsudbud kan alle blive rigere, og det kan vi gøre uden at gå på kompromis med vores menneskelighed. Når vi fx får en masse unge ud af mistrivsel, er det også en rentabel investering. Jeg har intet tilovers for politik, der uden at mene det, kæmper om strammer-stemmerne, og jeg er træt af, at venstre-fløjen har taget patent på humanismen.
Marie går derfor gerne til demonstration til fordel for Syrien-flygtningene, og hun nyder også det gode liv i Hellerup med mand, børn og hund.

Forelsket i Hellerup

– Da vi flyttede til Hellerup i 2013, var det min 19. bopæl, og for første gang i mit liv følte jeg mig hjemme. Jeg elsker mit hus, mine naboer, ja, hele området, og har kun fået en masse gode venner og nye bekendt­skaber. Jeg vil bæres ud i en kiste!
Marie lægger ikke skjul på, at hun er i det blå spektrum af sit parti, og privat har hun altid sat ambitioner og arbejdsomhed højt. Hun har en bachelor i psykologi og matematisk økonomi og en master i finans og økonomi – begge fra to prestigefyldte universiteter i London – og senere en kandidat i psykologi fra Københavns Universitet. Som investmentbanker var det mere reglen end undtagelsen med en arbejdsuge på 100 timer, og i dag fordeler hun sin tid som storkunde i DSB – måden hun fragter sig rundt på til sine ugentlige foredrag om sin kendte far og sit liv – og som privatpraktiserende psykolog.
– Jeg stortrives i mit liv og med mit arbejde som psykolog, men siden min far døde, har jeg fået lyst til at engagere mig endnu mere i mine medmennesker og mit lokalmiljø.

Politiker-fars DNA

Den tidligere Farum-borgmesters datter nævner de 400 børn, der p.t. lever under fattigdomsgrænsen i Gentofte Kommune, og hun siger også, at sådan bliver det ikke på hendes vagt.
– Min far var blå humanist. Han gik ind for brugerbetaling hos lægen og på bibliotekerne, og så liberal er jeg ikke, men han så også alle som ligeværdige. Når han gik en tur i byen, fik både direktøren og skraldemanden og manden på bænken et kram. Det samme gjaldt min mor, der var skoleleder og bl.a. arbejdede med udsatte børn. Der var aldrig noget snobberi, med nogen der var finere end andre, og dét er en helt fundamental følelse, der gennemsyrer hver en celle i min krop.


Marie Brixtofte har politik i blodet og brænder for at gøre en forskel i Gentofte Kommune

 

Kernefamilien i stykker

Der er et før og efter i Maries liv. Indtil hun var tre år gammel, bestod familien Brixtofte af hendes far Peter, der dengang var byrådsmedlem og folketings­medlem for Venstre, hendes lillesøster Signe og moren Karen. Men så blev forældrene skilt. Derfra tegner Marie en klar linje og kalder resten af sin opvækst som dysfunktionel.
– Det dysfunktionelle bestod i at være utryg i det nye hjem med en stedmor, som ikke kunne lide en, og en far, der sjældent var hjemme – og når han endelig var hjemme, var han fuld. Alkoholisme er per definition dysfunktionelt. Børn trives med forudsigelighed og nærvær, og det er umuligt med en alkoholiker i hjemmet.
Moren havde i nogle år en kæreste, som Marie og hendes søster ikke var tryg ved, selvom hun også beskriver sin mor som et sundt og godt menneske.
– Det blev en barndom, hvor der sjældent var fred. Jeg udviklede søvnproblemer, fordi jeg ofte var bange, og senere anoreksi og bulimi, fordi det også var et miljø, hvor man skulle præstere – især i forhold til min far.

Talknuser og psykolog. Marie favner hele spektret, og som radikal er hun mest ‘blå’.

Ud på den anden side

Marie kalder sit forhold til sin afdøde far for komplekst.
– Vi var to alen af ét stykke, og han var og er og på mange måder mit politiske idol. Men jeg var vred over, at han drak så meget, og i perioder så jeg ham slet ikke. Så da min søster Vibeke (samme far. Red.) ringede klokken 13.36 den 8. november 2016 og råbte, ’han er død’, brød min verden fuldstændig sammen.
Som psykolog ved Marie, hvor vigtigt det er at sørge. Selv brugte hun et halvt år på at komme igennem hele følelsesregisteret.
– Der gik måneder med selvbebrejdelser om at være verdens dårligste datter, men jeg tillod mig at blive overmandet af sorgen, have pauser fra den, blive overvældet igen, græde og sørge. For jo mere man gør det, jo mere finder man et mellem-sted, hvor man kan have den døde med sig altid.

Afhængighedsgenet

Marie skrev efterfølgende en autobiografisk bog om kærlighed, sorg, skam, svigt og misbrug i du-form til sin far. Hun har også holdt mere end 70 foredrag om sin opvækst og sin sorg og overvældes ikke længere af at tale om ham. Men da DR for nylig interviewede hende ved Horserød Fængsel, hvor Peter Brixtofte afsonede to års fængsel for mandatsvig, i forbindelse med en kommende dokumentarserie, kunne hun ikke lade være med at græde.
– Det kom pludselig meget tæt på igen, siger Marie, der er fuldstændig på det rene med, at hun på mange punkter minder om sin far:
– Jeg har desværre også et afhængighedsgen. I en periode som 16-årig var jeg afhængig af fest-stoffer, og i dag doserer jeg mit alkoholindtag, så det ikke ryger op på mere end syv genstande om ugen, og det gør jeg, fordi jeg både elsker og er bange for alkohol, og fordi jeg samtidig er meget kontrolleret, hvilket også er en form for afhængighed.

Faklen er givet videre

Marie griner og kalder sig også arbejdsnarkoman. Man foranlediges til at tro, at Marie med sin baggrund kunne være bange for at gå ind i politik?
– Det politiske spil kan gøre mig usikker, men ikke det politiske arbejde, for hele mit liv har handlet om politik. Der var to ting, jeg kunne tale med min far om: fodbold og politik. Fodbold interesserede mig ikke, så derfor blev det politik.
Marie holder en pause, inden samtalen helt er slut:
– Det føles faktisk, som om jeg har fået noget af min fars kraft, da han døde. Ikke som noget overnaturligt, men som en stærk følelse, hvor faklen er givet videre, og dét forpligter.

Marie Brixtofte
Økonom og psykolog og radikal kandidat til kommunalvalget 2021 i Gentofte Kommune. Gift med erhvervsmanden Nikolaj Magne Larsen. Parret har døtrene Laura, 8, Emily, 9, Sophie, 11, og bor i Hellerup. Har udgivet bøgerne ”Kun når det regner” og ”Bolsjefilosofi og andre leveråd”. Mariebrixtofte.dk

Dokumentar
Den 22. september sender DR en dokumentarserie om afdøde Peter Brixtofte. Visionær og populær Farum-borgmester, som senere blev anklaget og dømt for misbrug af kommunale midler.

Nirekha Saravanabavan:”Børn er ingen hindring”

Nirekha Saravanabavan:”Børn er ingen hindring”

Der er en livsgnistrende aura om indehaveren af Jesper Nielsen-forretningen på Ordrupvej, Nirekha Saravanabavan. Den kun 33-årige småbørnsmor fra Fyn og hendes nye team har i dén grad forhøjet omsætningen siden overtagelsen, og målet er at blive endnu større. Klokken er 5.30 om morgenen og Nirekha Saravanabavan snører løbeskoene. Når hun kommer tilbage fra løbeturen i Bernstorffsparken, deltager hun i familiens morgenrutiner med god tid til at få børnene i vuggestuen. Sidstnævnte står hendes mand dog for. For sådan har de fordelt pligterne hos familien. Hendes mand, der er IT-uddannet, tager sig af hjemmet, så Nirekha kan komme ud over stepperne som indehaver af Jesper Nielsen-ejendomsmægler-forretningen i Charlottenlund.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.
X