Vælg en side

Karina og Martin Glisby Kerrn har på under to år fået succes med den ikoniske smykkevirksomhed Flora Danica. 

Da en lastbil fyldt til randen med afstøbninger af danske planter og blomster, scrapbøger, forklaringer og noter, og ikke mindst massevis af smykker – deriblandt et diadem, designet og produceret for Prinsesse Marie – standsede foran Karina og Martins hus i Klampenborg, var øjeblikket overvældende. Knapt var blækket tørt på salgskontrakten med smykkevirksomheden Flora Danicas forrige ejere, før Karina og Martin modtog det store flyttelæs.
– Lavpraktikken ramte os virkelig fra første over-tagelsesdag! griner Martin, der siden foråret 2021 sammen med sin hustru Karina har været ejer af smykkevirksomheden Flora Danica. Én-til-én-afstøb-ninger af især smukke firkløvere til livets mærkedage i guld og sølv. Den slags retrosmykker din mormor samlede på, og som nu er populære igen. Men hvorfor lige Karina og Martin?

  

Drømmen om et fælles projekt

– Vi havde i mange år talt om, at det kunne være spændende at have et fælles projekt. Martin havde jo sin lange erfaring fra smykkebranchen, og jeg havde designet smykker og ure på hobbyplan sideløbende med mit professionelle arbejde, så derfor lå smykke-virksomhed meget i kortene, forklarer Karina, som indtil for nylig arbejdede som skolelærer og projektleder. Martin, som er cand.merc., har bl.a. været administrerende direktør for Julie Sandlau og Ole Lynggaard Asia Pacific, og har en solid baggrund med japanske virksomhedsopkøb.
– Vi kendte Flora Danica og fandt ud af, at der længe havde været stille omkring brandet, som en gang var større end Georg Jensen, siger Karina, der sammen med Martin kontaktede de forrige ejere, som takkede ja til at sælge.

Historiske smykker støvet af

Hele sidste år gik med at frasortere og rydde op på lageret i Ishøj. En stor mundfuld, når man kun er to, og der findes 10.000 afstøbninger af den danske flora helt tilbage fra 1952, som kan bruges til et ’nyt’ Flora Danica-vedhæng eller ring, samt en masse andre smykker som er blevet udfaset i et online-outlet. Men Karina og Martin er ikke faldet for fristelsen til bare at producere løs af de oprindelige afstøbninger, men har fokuseret på firkløver, persille, dild og forglemmigej. Bestsellere, som Karina og Martin i anledning af Flora Danicas jubilæum i år har børstet støvet af og sendt ud på markedet samtidig med, at de åbnede virksomhedskontor ved havnefronten i Hellerup.

Skarpt fokus skaber succes

– Hvis man skal se på Flora Danica med strategiske og nøgterne øjne, så er det en meget skarp og vel-proportioneret forretningscase. Vi har alt materialet gennem 70 år. Vi kender bestsellerne, og vi ved, hvad der virker, siger Martin.
Jubilæumskollektionen er præcis de samme som for 70 år siden, men tilpasset med justerbare ringe og kæder og fremhævede unikke detaljer. For at sikre kvaliteten har Karina og Martin også valgt at flytte produktionen til én ny fabrik i stedet for at få smykkerne produceret mange forskellige steder.

Vækst og taktik

Begge har sagt deres tidligere jobs op, for efter at Karina og Martin er kommet til roret, har Flora Danica igen fået succes. Virksomheden har vækstet hver måned, og dét skyldes ifølge dem begge en kombination af et skarpt fokus på Flora Danicas oprindelige DNA – afstøbninger af den danske flora – og en fornuftig forretningsstrategi.
– Vi går meget, meget taktisk til værks, siger Martin, som i skrivende stund er i gang med at blive repræsenteret i Japan – fordi de kender markedet i forvejen – og i England. Resten af udlandet må vente, for i Danmark går det strygende med relanceringen af de fine retrosmykker. 

Fordel at være et par

Men én ting er at være gode til at drive forretning. Hvordan er det at gøre det som ægtepar?
– Fantastisk! Både det at kunne styre sin hverdag og samtidig udvikle sig som menneske, siger Karina, der som regel har designkasketten på, mens Martin står for regnskaberne. Sådan da. For selvom de er superstrateger, er det at drive virksomhed sammen også en organisk proces.
– Når man kender hinanden så godt, som vi gør, så behøver man ikke whiteboards og PowerPoints. I virkeligheden tænker jeg ikke på det som et arbejde, siger Martin og ser på Karina, som smiler og siger, at det nye liv som indehavere af den historiske smyk-kevirksomhed nærmere føles som en forelskelse.

Flora Danica

I år er det 70 år siden, at de første Flora Danica-smykker så dagens lys. Afstøbninger af bl.a. firkløver, persille, dild og forglemmigej i guld eller sølv. I de første ti år var der en ægte firkløver inden i afstøbningen, men teknikken blev senere raffineret, så man kunne producere smykkerne uden, men stadig præcist efter de naturtro afstøbninger. Flora Danica har altid været en familievirksomhed og ejes i dag af ægteparret Karina og Martin Glisby Kerrn. Parret har rødder i smykkedesign, virksomhedsdrift, ledelse og opkøb. De bor i Klampenborg med deres tre børn.


error: Indhold er beskyttet.
X