Vælg en side

Den tyrkiske arkitekt Derya Akdurak har formået at skabe sin helt egen privaet oase, hvor ude og inde blander sig på magisk vis. Her er det stilheden, naturens rytme og symmetrien, der regerer.

Da den tyrkiske arkitekt Derya Akdurak for snart 17 år siden fandt et lille stykke land, som han kunne betale for sin første løn, lå der kun en ruin af et hus med en masse klipper omkring og gamle oliventræer. Men beliggenheden var altafgørende for hans beslutning. Det lå på en skråning med en fantastisk udsigt, hvor Middelhavet kunne ses i det fjerne. – Det var perfekt, og jeg kunne tydeligt forestille mig at leve her for altid, siger Derya Akdurak. Det er dog ikke blevet til hans daglige hjem, men istedet har Derya Akdurak formået at skabe et feriehus til at slappe af i, og hvor det er den omkringliggende natur fremhæves. Huset ligger kun knap en time fra Izmir, og Derya kommer her næsten hver weekend for at finde fred og ro til nye projekter alene eller sammen med sine familie.

Fra et faldefærdigt stenhus til en smuk oase

Det faldefærdige stenhus på grunden, blev revet ned, men mange af de helt store klipper lod Derya Akdurak være ligesom oliventræerne. I dag er de vigtige elementer i haven, hvor han har bygget to næsten identiske huse. Det ene bruger familien selv, og det andet er til husets gæster. Begge huse indeholder stue, køkken, værelser og bad og opholdsområdet fører direkte ud til en stor overdækket terrasse. Dens galvaniserede tag og søjler danner en smuk moderne kontrast til husets stenfacade. Husene er nemlig bygget i en typisk landstil, hvor det er stenene fra det gamle hus, der er brugt til facaderne.

– Jeg følte, at det gamle hus skulle integreres i mit projekt, og det er det blevet ved brugen af stenene til facaden, forklarer Derya. Huset falder næsten ind i landskabet.

De store terrasser øger anvendelsen af opholdsområdet, når vejret er varmt, og store skydedøre af glas opløser grænsen mellem ude og inde.

Vinduerne vender mod syd, men de overdækkede terrasser gør, at der ikke er direkte sol, og grundet de tykke vægge, er rummene kølige om sommeren. Indenfor er farver holdt i grå og naturlige nuancer, der er med til at give en rolig stemning. Møblerne er moderne. En blanding af Derya’s eget design og andre nutidige designere som Paola Navone.

Her bor
Arkitekten Derya Akdurak bruger huset sammen med sin kone og to tvillingepiger i weekender og ferier og især i den lange sommerferie. De elsker at have gæster boende i det netop dertil beregnede gæstehus.

Huset
Den 10.000 kvadratmeter store grund er delt ind i mange niveauer og forskellige haver. Oprindeligt var her intet, kun et faldefærdigt stenhus. Derya Akdurak har selv skabt haven og de to huse, der er identiske, og hvert bestående af to mindre huse, der er forbundet med en mellemgang. Ialt er her 300 kvadratmeter bolig.

Passioneret haveelsker

I begge huse er der mange åbninger i successive planer der indrammer landskabets betagende panorama. Ikke blot er Derya nemlig arkitekt og designer, men han er også passioneret haveelsker og har formået at skabe en utrolig sydlandsk have i flere niveauer,
hvor som han selv siger, – der er et struktureret landskab i midten og derfra bliver det mere og mere vildt. I haven ses de typiske Middelhavsplanter, som blandt andet oliven, laurbær, rosmarin og lavendler, men også planter fra den sydlandske have som den frodige blåregn, roserne og sjældne iris i mange forskellige farver. Hver sæson har sine blomster, og den 10.000 kvadratmeter store have er lavet i flere niveauer, det ene mere overraskende end det andet, med pergolaer og bænke fra hvilke udsigten kan nydes. Det er dette smukke landskab som kan nydes fra alle husets rum eller fra terrassen.

Om Derya Akdurak
Efter endt arkitektuddannelse i Izmir i Tyrkiet rejste Derya til Milano for at tage en Masters Degree i Interior Design. I 1989 dannede han Makomim Architecture. I 2003 kom firmaet Megaron til, der er specialiseret i design. Derya Akdurak og Makomim bygger både private hjem, men også kontorer og hoteller såsom deres seneste projekt Key Hotel i Izmir der stod færdigt i 2011. Key Hotel er en tidligere bankbygning fra 50’erne, der er omdannet til luksushotel og beliggende på havnefronten i Izmir.

Besøg NORDs bolig butikker her:


error: Indhold er beskyttet.