Vælg en side

Den 4. december var en ganske særlig aften  på Ehlersvej, hvor jeg holdt min årlige salon. Her havde vi fornøjelsen af at byde velkommen til ingen ringere end Martin Bigum, en markant figur i dansk kunst.

Kendt for sit virke som maler, kunsthistoriker, formidler og forfatter, er Martin en sand polymat inden for kunstens verden. Hans evne til at fænge og engagere med sine ord er lige så imponerende som hans visuelle værker – hvilket mine gæster til Salonen på Ehlersvej fik at mærke. Aftenens tema var ”Mæcen – den glade giver”, og timingen kunne ikke have været bedre: Martin havde netop modtaget Ole Haslunds Kunstfonds legat på 75.000 kr. – en anerkendelse, der understreger hans evne til at berige og inspirere. Det satte den perfekte ramme for en aften, hvor kunst og mæcener var i centrum.

Martin, hvor har du mødt begrebet mæcen?
Jeg må sige, at jeg siden min debut i 1989 har haft adskillige mæcener. Det er gået op for mig, at kunstsamlere hen over mange år også har været mæcener. Når de erhverver noget af mig, så får jeg jo en økonomisk bro at gå på.

Afdøde forlægger Jarl Borgen var den første; han støttede mig i 90’erne, både som billedkunstner og digter. Dernæst Novos Mads Øvlisen, som i DR-programmet Billedjagt i 95 opsøgte mig og købte adskillige malerier. Den blåstempling via fjernsynets magt gjorde, at Knud W. Jensen interesseret ringede, at polarforsker Eigil Knuth så min udstilling på Statens Museum for Kunst, at advokat Leif Djurhuus købte, at Montanas Peter Lassen bestilte en installation lavet over sine reoler osv.

Tak. Kan jeg og min kunst kun sige.

Til højre: Radical Myth af Martin Bigum, 1992. Til venstre: “Formfuldendt. Martin Bigum romandebuterer med vellykket kunstnerroman om skabelse, destruktion og depression.” – Weekendavisen

 

Kan du fortælle lidt om din roman, Hovedværk?
Min debutroman ”Hovedværk”  handler om en 70-årig kunstner, der ser tilbage på sit liv og karriere: Han er på grund af et vanskeligt sind og en traumatisk barndom sandet til i sit liv og føler sig fastklemt i den myte, hans ungdoms vilde kunstneriske udskejelser indhyllede ham i. Han vil gerne genfinde den grænseoverskridende, velformulerede og avantgardistiske aggressivitet, han
havde som ung. Og den genfinder han så, med uhyggelig konsekvens.

Det skaber liv at tage beslutninger
Aftenen på Ehlersvej var mere end bare en begivenhed; det var en fejring af kunsten og de mennesker, der holder den i live. Som Thomas Vinterberg bemærker i bogen ”Der hvor, man vakler”: ”Det skaber liv at tage beslutninger.”

Martin Bigum lever og ånder for disse ord, skaber liv og kunst gennem sine valg og gennem den støtte, han modtager fra sine mæcener. Hans arbejde, og de historier han fortæller, beriger ikke kun den danske kunstscene, men også hver eneste af os, der har haft den udsøgte glæde at opleve hans kunst og hans ord.


Af Peter Linder

Besøg NORDs kultur butikker her:


error: Indhold er beskyttet.