Vælg en side

‘Kom med indenfor på Charlottenlund Slot!’ Sådan lyder opfordringen fra direktør Mads Hedegaard. Efter årtier, hvor slottet har været lukket om sig selv som forskningsinstitution, og århundreder, hvor slottet har været utilgængeligt som kongeslot, åbner slottet endelig op.

Midt i Charlottenlund Slotspark ligger det majestætisk smukke Charlottenlund Slot. Med sin placering højt på en bakke med udsigt til skibene på Øresund og slotsparkens træer er der tale om en helt unik beliggenhed, der givetvis ville få ejendomsmæglerne i ‘3 x Beliggenhed’ til at opfinde en helt ny kategori for at kunne beskrive herlighederne.

Det er således med god grund, at konger og dronninger siden 1700-tallet har valgt at bo i de smukke omgivelser, og at parken gennem mange år også har været et yndet udflugtsmål for befolkningen i København. De sidste 70 år har slottet dog været helt lukket og indendøre i en lidt kedelig forfatning.

Men nu åbnes dørene til slottet, og indendørs er der sket en forvandling: ‘Fra skrot til slot’. Der er investeret i store forbedringer, og nu fremstår gemakkerne mere autentiske og flottere end i mange år. Charlottenlund Slot A/S har også, på eget initiativ, været ude at købe nogle originale malerier og kobberstik,
som slottets tilknyttede historiker har fundet på auktioner herhjemme og i udlandet. Direktør for Charlottenlund Slot A/S, Mads Hedegaard forklarer.

Vi er utroligt glade for, at slottet i dag er i en helt anden stand, end da vi overtog det. Nationalmuseet har hjulpet til at genetablere så originalt et udtryk som muligt på vægge og lofter, og samtidig er de malerier, som hænger i riddersalen, blevet restaureret. Selvom vi driver en forretning, har det været os magtpåliggende at få en så autentisk istandsættelse som muligt, også selvom det har kostet os penge. Vi har, sammen med vores rådgivere, på en nænsom måde fået farvevalg og historiske detaljer integreret med det nyeste tekniske udstyr i lokalerne, og fået slottet indrettet på en måde, der både peger bagud og fremad.

Et levende kultur- og videnshus

Det er ikke kun de fysiske rammer, der er forandret. På kort tid er det lykkedes at omdanne slottet til et levende kultur- og videnshus, der allerede nu huser en bred vifte af organisationer og virksomheder – og samtidig er ramme om en lang række events og kulturarrangementer.

Ja, det var jo slet ikke meningen, at vi skulle til at drive et slot, men vores IT virksomhed, Edora A/S, stod og manglede plads, og gennem en lang række tilfæl-digheder og held stod vi pludselig med lejemålet på Charlottenlund Slot i hænderne. Slottet er unikt, og med nøglerne til så fint et sted følte vi også en forpligtelse til at  genetablere slottets rolle og gøre det til et aktiv, både lokalt og nationalt. Derfor arbejder vi på  at genskabe noget af det liv og den dynamik, der tidligere har været på slottet og i slotsparken, og på relativt kort tid synes  vi, at det er lykkedes at skabe et sted, hvor både lokale og folk udefra drages til af spændende kulturbegivenheder, lærerige konferencer, og festlige lejligheder.

Sjove fakta om Charlottenlund Slot

Der er født to konger på slottet. Christian X og hans bror Carl, den senere kong Håkon af Norge. Der findes en mindesten for sidst-nævnte foran slottet. Oprindeligt hed området Gyldenlund, men Christian Vl forærede stedet til sin søster, Charlotte Amalie. Derfor hedder området Charlottenlund i dag. En engelsk pirat, John Norcross lå i 1718 på lur i en båd ud for slots-parken for at kidnappe Christian VI, og sælge ham til svenskerne. Planen blev forpurret af lokale værtshusgæster, og Norcross røg en snes år i et bur af egetræsplanker.

Masser af aktivitet

Slottet summer af aktivitet. En del af slottet er lejet ud til virksomheder, og på kultursiden er der blandt andet indgået et kultursamarbejde med Bellevue Teatret, og der afholdes teaterforestillinger, forfatter-aftener, intimkoncerter og åbent hus arrangementer, samt rundvisninger på slottet. Mads Hedegaard forklarer:

– Vi er glade for den entusiasme, der er for at få ting til at ske på slottet. Og det er flot, at vi både har kunnet afholde ‘Litteratur på Slottet’ med forfattere og digtere som Pia Tafdrup Thomas Boberg, samt intimkoncerter med klassiske musikere og A-navne fra den danske popscene. Samtidig har vi kunnet drive en kommerciel forretning ved at være ramme for konferencer og møder. Senest har vi for eksempel haft besøg af Nordisk Ministerråd og IT Brancheforeningen, og vi har både bryllupper, konfirmationer og runde fødselsdage i festsalen og havesalen.

Fremtiden er endnu mere spændende

Fremtiden for Charlottenlund Slot byder på endnu mere kultur. Der er også planer om at give mulighed for kulinariske oplevelser i de fantastiske rammer, og der er allerede indledt et samarbejde om mad-leverance fra den Michelin-belønnede restaurant, Kokkeriet. Fremtiden tegner lys for det smukke slot for enden af Alléen.

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Jægersborg Allé strækker sig gennem en stor del af kommunen og har eksisteret i mere end 300 år – oprindelig som kongelig jagtvej. Senere blev området omkring Charlottenlund Station et yndet udflugtsmål med tog, som stoppede hvert
5. minut om søndagen. I dag er den lange allé stadig kommunens grønne åre med både skov, park, slotte, villaer og shopping. NORD Magasinet gik en tur med borgmester Michael Fenger ned ad forretningsstrøget.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.