Vælg en side

Er den igangværende veganske hype mere end blot endnu en forbipasserende tendens, båret af bl.a. sociale medier, kendisser og nye slankekure? Eller rummer den rent faktisk svar der kan ændre vores forhold til sundhed for altid? Læs med og få indblik i noget af den viden der ændrede mit liv for 12 år siden og som også kan ændre DIT liv dramatisk.

Menneskers hungren efter viden om ernæring er stor. Uge- og dagblade dedikerer ofte deres forsider til historier om nye medicinske landvindinger og skiftende mirakelkure. Det er ikke et under at man som forbruger efterlades forvirret! For hvad er de primære årsager til fx kræft og hjerte-karsygdomme. Er det pesticiderne i vores mad? Er det vores gener? Hvilke vitaminer skal vi mon spise? Er fedt den store forbryder? Forvirringen er total. En medvirkende grund, er den enorme betydning markedskræfterne har på vores forståelse af sundhed. Money talks og det betyder, at meget sundhedsstof og viden dikteres eller præges af ressourcestærke kommercielle kræfter, hvis formål først og fremmest er drevet af et profitmotiv.

Dem der råber højest, bliver hørt
I årtier er vi af en indflydelsesrig fødevareindustri og offentlige instanser blevet fortalt at kød, fisk, komælk og æg er gode og sunde for os. Et godt eksempel er den europæiske kampagne ”Milk – a force of nature”, som på dansk gik under sloganet ”Mælk – naturlig styrke”. Initiativet promoverede alle de påståede ”unikke næringsstoffer” der er i mælk, til trods for at solid forskning fortæller os, at mælkeproteinet casein, er direkte medvirkende til en lang række kræftformer. Talspersoner for kampagnen glædede sig over at antallet af læger, der nu anbefaler komælk til gravide, er steget med 40% under kampagnen. Med den viden vi har om mælks skadelige effekter på menneskets sundhed, er det nedslående at markedskræfterne får lov til at sætte dagsordenen, med opbakning fra læger og myndigheder. Blot fordi fødevareindustrien har de økonomiske kræfter til at råbe højest, er det ikke ensbetydende med, at det de fortæller os, er sandt.

Ved siden af de misvisende og højtråbende marketingkampagner, står en lang række prominente forskere som fx T. Colin Campbell, Dean Ornish og Caldwell B. Esseltyn og forsøger at få taletid. Det har de forsøgt gennem årtier. De bærer nemlig på et fantastisk budskab til os alle. Forskningen er meget klar og resultaterne utrolig overbevisende – en plantebaseret fuldkornskost kan på markant vis reducere risikoen for kræft og hjertekarsygdomme. Men ikke nok med det, samme kost kan reversere samme sygdomme, selv på meget fremskredne stadier. Ja, du læste rigtigt. Vi kan i udstrakt grad helbrede os selv, ved at spise grøntsager og fuldkorn. Medicin og operationer er i de fleste tilfælde slet ikke nødvendig. Det budskab burde stå på alle forsider verden over – hver dag!

Postkort fra fortiden
Det berømte citat fra Hippocrates “Let food be thy medicine and medicine be thy food”, vidner om en ældgammel visdom, der optegner relationen mellem kost og risikoen for at udvikle sygdom. To tusinde år senere, i 1937, skrev Professor Frederick L. Hoffman, hans omfangsrige og respekterede værk “Cancer And Diet”. Hans tungest vejende anbefalinger i forhold til at reducere risikoen for kræft var, at undgå kød og i stedet spise plantebaseret.

I 1982 udkom rapporten Diet, Nutrition and Cancer på foranledning af det amerikanske senat. Resultaterne understregede med al tydelighed koblingen mellem en kødbaseret kost og kræft. Konklusionerne affødte stærk fjendtlighed, bl.a. fra de industrier der levede af at sælge animalske produkter. Med bombastiske udmeldinger om rapportens utroværdighed, ville de overbevise forbrugeren om at de skulle bevare tilliden til deres produkter. Missionen lykkes desværre.

For 30 år siden stod professor T. Colin Campbell bag The China Study, som anses for at være et af de mest omfattende studier i sundhed og ernæring nogensinde. Studiet var et såkaldt epidemiologisk studie, altså et befolkningsstudie, der omfattede 880 millioner kinesere, fordelt på 2400 regioner. Studiet har givet os ekstremt veldokumenterede svar på hvad der bl.a. forårsager kræft og hjertekarsygdomme, hvad der forlænger vores levetid med sunde leveår og hvad der skal til for at vænne den fedme epidemi der hersker flere og flere steder kloden over.

Konklusionerne der fremføres i de nævnte studier og hundredevis andre, er fulde af håb og livskraft. Præcis som Hippocrates lærte os, fortæller professor Cambell og mange andre nulevende topforskere os at mad er vores medicin. Og maden vi skal spise for at leve sundt er plante-baseret fuldkornskost.

Lad ikke de kommercielle interesser i fødevareindustrien spille hazard med din eller dine kæres sundhed. Tiden er kommet til et opgør med årtiers manipulation. Kære læser, start derfor din helt egen broccoli revolution i dag og læg fundamentet for et langt og sundt liv.

Dr. Esseltyn og Professor Campbell står bag hver deres opsigtsvækkende studier, der viser de stærke sammenhænge mellem animalsk fedt og protein og risikoen for hjertekarsygdomme og kræft.

Søren Bjørrild Bregendal
34 år
Bor i Charlottenlund
Søren har levet plantebaseret i 12 år, de seneste 6 år 100% vegansk
Har som skuespiller medvirket i bl.a 2900 Happiness, Far til fire, Klassefesten og Rich Kids
Som sanger er Søren bl.a. kendt fra boybandet C21 og popgruppen Lighthouse X der vandt Dansk Melodi Grandprix 2016
Søren har egen konsulentvirksomhed og er bl.a. Seniorkonsulent i organisationen Børn, Unge & Sorg
Følg ham på instagram.com/sorenbregendal

Soren Bregendal NORD Magasinet

 

Besøg NORD’s Sundhedsbutikker her:

Johanne Mosgaard – Lækre og nemme wraps

Johanne Mosgaard – Lækre og nemme wraps

Wraps er gode i madpakken, da de gør det nemt at samle en masse grønt på en velsmagende måde. Brug fx de store tortillaer, der kan købes i supermarkederne, og fyld dem med masser af grønt, hummus eller denne skønne kikærtesalat.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.