Vælg en side

Vi er nået til vejs ende i vores tema om vegansk livsstil, og hvad er bedre end at afslutte med den seneste forskning, som slår det fast med syvtommersøm: Plantebaseret kost er ikke bare sundt, det kan også redde jorden.

Mennesket er jo en mærkelig størrelse. Vi kan skabe de smukkeste bygningsværker, opfinde ny teknologi og flyve verden rundt, men vi tænker stadig som en stenaldermand. Hvornår kan jeg få noget i skrutten?! Forskellen er bare, at da vi levede som jægere og samlere, og fik varmen foran et bål, så spiste vi altså ikke 72 kilo kød om året! Faktisk er det 95 kilo hver dansker forbruger om året. De 72 kilo er så ren indtagelse af kød. Og hvor dumt er det ikke lige, når vi ved, at store mængder af kød er skidt for både os selv og jorden?

Vi har vidst det længe

Allerede i 2010 var budskabet fra FN’s Internationale Ressourcepanel, at der er ”behov for en betydelig global kostændring, væk fra det animalske.” En officiel udtalelse som flugter med FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation, som vurderer, at ”landbrugs-jord fremstår som en af de top-to eller top-tre mest signifikante bidragsydere til de mest alvorlige miljøproblemer, på alle niveauer fra lokalt til globalt.” Har de talt for døve øren? For verden spiser jo stadig kød i store mængder. Noget er dog sket, for flere og flere vælger den plantebaserede kost. Enten som veganere og vegetarer eller flexitarer og pescetarer.

Endnu værre end vi troede

Man skal dog være veganer for at være sikker på, at jorden som vi kender den, også findes i den nærmeste fremtid. For ifølge den nyeste forskning – offentliggjort i det ansete videnskabelige tidsskrift Science og foretaget af et hold forskere fra Oxford University – er animalske fødevarer jordens største klimasynder. Nok er de fossile brændstoffer stadig den direkte årsag til klimaforandringer – olie, kul, naturgas – men i forhold til på hvor mange områder det påvirker kloden at holde landbrugsdyr, er den helt oppe at ringe: Produktion af animalske fødevarer forårsager vandforurening, vandforbrug, arealforbrug, afskovning og udryddelse af dyre- og plantearter. Og hvad er den mest effektive metode til at gøre noget ved det? Spis planter!

Mælk
1 liter komælk koster dobbelt så meget landjord og udleder dobbelt så meget CO2 som 1 liter sojamælk, transporten iberegnet.

Planter belaster jorden mindre

Undersøgelsens hovedforfatter siger det også lige ud af posen: ”En vegansk kost er den mest effektive måde, man kan reducere sin påvirkning af jordkloden.” Og der er altså ikke tale om lille en undersøgelse, eftersom den er baseret på 40.000 landbrug og 1600 former for fødevarevirksomheder. Omsat i konkrete tal betyder det, at hvis alle jordboere blev veganere i dag, så ville det svare til, at det globale landbrugsareal ville reduceres med 75 procent. Hvilket igen svarer til et areal på størrelse med USA, Kina, EU og Australien til sammen! CO2-udledningen – den som skaber klimaforandringerne – vil dermed falde til det halve af det nuværende niveau.

Tager af jorden
Kød, dambrug, æg og mælkeprodukter bruger 83 procent af klodens landbrugsjord, selvom de kun står for 37 procent af det protein, vi spiser, og 18 procent af vores kalorieindtag.

Spis nødder og ærter

Noget af det værste for miljøet i den animalske produktion er oksekød og lam. Til sammenligning er nødder og ærter noget af det bedste. Man har også fundet ud af, at der er store, interne forskelle på, hvor meget den animalske produktion og landene belaster miljøet. Fx er det kun sølle 15 procent af alle verdens oksekødsproducenter, der udleder hele 1,3 milliarder tons CO2. Det svarer til forbruget for 220 millioner gennemsnitlige danskere på et år og et landbrugsareal på størrelse med Kina. Med andre ord: Nogle kødproducenter er større klimasyndere end andre. Men alt det her er faktisk op til os selv. Så hvad venter vi på?

Besøg NORD’s Sundhedsbutikker her:

Luksus rejse på Gran Canaria

Luksus rejse på Gran Canaria

Hotel Santa Catalina er en luksuriøs oase beliggende i hjertet af Las Palmas på Gran Canaria. Dette ikoniske hotel kombinerer klassisk elegance med moderne be-kvemmeligheder og tilbyder gæsterne en uforglemmelig oplevelse. Med sin storslåede arkitektur og smukt designede interiør er hotellet en sand perle blandt Gran Canarias overnatningssteder. Med bl.a 2 Michelin-stjernerestauranter beliggende på hotellet kan du være helt sikker på at få en gastronomisk oplevelse af de helt store.

læs mere
Luksus rejse til  5-stjernet luksus  på kunstig ø

Luksus rejse til 5-stjernet luksus på kunstig ø

Det var et logistisk kunststykke på første klasse, da NORDs redaktør Rina Mardahl fløj med Emirates til solbeskinnet luksus i Dubai, hvor endnu mere luksus ventede på overdådige Raffles The Palm Hotel. Highway to happiness” er måske nok et fortærsket slogan, men det er altså sådan, jeg har det, da jeg sammen med min udkårne efter en meget lang, men yderst behagelig flyvetur med Emirates, lander i Dubai.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.