Vælg en side

I dag har Jens Christian Ellekilde travlt med sine to restauranter, Kongernes Tisvilde og Kongernes Charlottenlund. Han har masser af planer, en kæreste og en familie, som gror. Men for seks år siden begav Jens Christian sig ud på Caminoen alene – 33 dage fra start til slut – cirka 900 km. Caminoen blev noget, han gjorde for sig selv, på et tidspunkt hvor hans liv var gået rimelig meget i sort, og den lærte ham nogle grundlæggende ting om sig selv.

Kokkene hyggesnakker i køkkenet, og noget grej klirrer. Jens Christian Ellekilde, som er 38 år, står med sin kasket på hovedet og taler i mobiltelefon med en leverandør, og en tjener begynder at gøre klar til de første gæster. Helt vanlige aktiviteter på en morgen i Kongernes Charlottenlund. Egentlig har Jens Christian fri og er kørt ind for at få en snak med NORD fra sit hjem i Tisvildeleje, hvor han har boet de sidste par år sammen med sin kæreste, Rikke Sengelsø. Hans længste forhold til dato. Faktisk dobbelt så langt som noget tidligere, men han regner med, at det skal holde. Efter de mødtes, flyttede han lynhurtigt ind hos hende og hendes tvillingepiger Viola og Wilma, som nu er 11, og til januar får de også et fællesbarn. Til at begynde med bestod den nye familie af de tre piger mod ham, men efterhånden føles det som et firkløver, synes han. Jens Christian kalder sig selv Gillelejedreng, selvom han har slået sig ned i Tisvildeleje og åbnede sin første restaurant dér for tre år siden. Det er i Gilleleje, han er vokset op, og der det meste af hans familie bor. Hans mors familie går seks generationer tilbage i byen, så båndet til byen er kraftigt.

– Men der er et andet bånd i Tisvildeleje, fordi byen er så lille, og alle, der har en butik, kender hinanden. I Tisvildeleje er du kollegaer og ikke konkurrenter bortset fra måske på de helt stille dage.

Det sorte hul


For seks år siden så Jens Christians liv helt anderledes ud. Han var røget ned i et rigtig sort hul. Han arbejdede i onlinebranchen, og et slidsomt arbejdspartnerskab var gået i vasken. Han vidste slet ikke, hvad han ville, kunne eller havde lyst til. Hans stedfar, som han var tæt knyttet til, var syg og et forhold til en kæreste han var flyttet over til i England, var netop gået i stykker.

Jens Christian besluttede, at han ville gå Caminoen. Han gik fra Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrig over Pyrenæerne til Spanien og nåede frem til Santiago de Compostela 33 dage og 900 km senere, og han gjorde turen alene.

– Det var noget, jeg ville gøre for mig selv. Noget fysisk – det havde jeg ikke gjort i mange år. Jeg fandt senere ud af, at man brugte hovedet lige så meget, som man brugte benene. Når man tror, at man har tænkt den sidste tanke, så tænker man lige alting en gang til.

Alle typer mennesker

Selvom Jens Christian gik Caminoen alene, havde han masser af selskab.

– Jeg mødte de sjoveste og de sødeste mennesker, jeg nogensinde har mødt. Alle står med deres vandrestøvler og deres rygsæk, så du kan ikke se, om det er salgschefen for Boeing eller en arbejdsløs frisør, og jeg mødte begge dele. Jeg mødte også en katolsk præst fra Polen, som var død året før og var blevet genoplivet. Han gik turen for at sige tak til Gud. Du møder det hele. Den som vil ændre sit liv, den som vil finde Gud, og jeg havde brug for at finde mig selv, selvom det lyder klichéagtigt.

Jens Christian fandt ud af, at han slet ikke var så dårlig og udueligt et menneske, som han var kommet til at tro, og at han har en udtalt vedholdenhed, når der er noget, han virkelig vil.

– Jeg var faktisk helt okay, siger han.

Se film med Jens Christian i bunden af artiklen

 

Det enkle liv


Det var måske især det super enkle liv, der var så fantastisk. – Man stod op om morgenen og vidste, hvad man skulle. Man havde bare sit tøj og bagage og vidste, hvad man havde i lommerne og i rygsækken. Det var den reneste form for liv at leve. Der var ikke nogen hus-
leje, bil eller noget som helst andet. Der var ondt i fødderne, det var det eneste. Og man vidste, at ved slutningen af dagen lå der en præmie i form af dejlig mad og vin og godt selskab, fortæller Jens Christian og drikker af sin gode kaffe med mælk og sukker.

Tilbage til virkeligheden


Jens Christian fik brug for al sin viden om sig selv og alle sine kræfter de kommende år. Arbejdet i online-branchen havde drænet ham, men sideløbende havde han arbejdet for Cofoco og havde opdaget, at det altid gav ham inspiration og energi. Og han begyndte at tænke på restaurationsbranchen som en levevej. Det havde han aldrig gjort tidligere, selvom hans mor er kok og smørrebrødsjomfru, og han nærmest er vokset op i et køkken.

Hårde år


Jens Christian arbejdede som restaurantchef i Gilleleje, samtidig med at han begyndte at se sig om efter sit eget sted. Men et år efter hjemkomsten fra Caminoen døde stedfaren.

– Han havde cancer, og det var skoleeksemplet på dårlig håndtering, hvor alt gik galt fra dag et, fortæller Jens Christian og rømmer sig. Han er stadig fem år senere tydeligt berørt af det elendige forløb og må gå lidt væk, før han kommer tilbage og fortsætter snakken.

– De kunne ikke engang fortælle os, at han skulle dø. Det måtte jeg finde ud af og fortælle til ham og til familien. Bare et år senere blev familien totalt rystet igen, da de mistede Jens Christians fem år ældre storesøster, som var mor til to piger.

– Det er nok det sværeste, jeg har prøvet: at skulle fortælle min stedfar, at han skulle dø og et år senere at skulle vække min far og fortælle ham, at min søster var død.

Jens Christian kigger sig rundt i restauranten og er tilbage i nutiden. Rundt om os hyggesnakker en tjener med gæsterne, som er begyndt at dukke op, og Jens Christian skal lige nå at gribe fat i en leverandør for at fortælle om en idé. Mobilen ringer igen. Kongernes Charlottenlund skal passes.

Se interview med Jens Christian Ellekilde

 

Besøg NORD’s Gastro butikker her:

Bodenhoff – Den store bager

Bodenhoff – Den store bager

Christian Bodenhoff er bager og har bl.a. butik i Rotunden i Hellerup. Han er iværksætter og anden generation i et familiefirma, og han har altid knoklet syv dage om ugen. Efter hans og hans families voksende forretning har fået en professionel bestyrelsesformand og en butiksdirektør, er han langsomt ved at lære, hvor han skal bruge sine kræfter.

læs mere
Frihedstrang og stædighed bærer mig igennem de hårde tider

Frihedstrang og stædighed bærer mig igennem de hårde tider

Sygeplejerske og direktør Johanne Sand står bag en af tidens stærkeste tendenser: Privat sygepleje. Mød hende til en ærlig snak om at komme i mål med sine drømme.
Hundehvalpen Luna grynter tilfreds på stuegulvet, og Johanne Sands yngste barn, Isolde på 8, hilser velopdragent med hånd­tryk. NORD er på besøg hos kvinden bag JS PrivateNurse. Et sygeplejerskebureau bestående af 25 privatsygeplejersker med hoved­kontor på det smukke Næsseslottet, hvor billederne er taget. Den 40-årige sygeplejerske og direktør begyndte også sit liv i smukke omgivelser: På et stort landsted med heste og vand, og altid gang i den:

læs mere
error: Content is protected !!
X